Els nostres productors: en Joaquim dels cítrics

En Joaquim col·labora amb La Tavella des de l’inici del nostre projecte, oferint-nos temporada rere temporada taronges, mandarines, llimones i magranes ecològiques d’excel·lent qualitat. Forma part d’una família vinculada a la terra i al cítric des de fa molts anys, avui parlem amb ell per conèixer una mica més la seva història i aquestes delicioses fruites de temporada.

Com i quan va començar el vostre projecte agroecològic?

La producció de taronja i mandarines fa més de trenta-cinc anys. El projecte ecològic certificat des del 2002. En aquell moment, hi havia una tendència a l’alça de l’ecològic i sempre hem estat uns grans defensors de la terra, de cuidar-la. Apostar pel cultiu ecològic encaixava amb la nostra filosofia de vida, si no cuidem la terra, no la gaudirem mai, ni nosaltres ni els nostres néts.

Finca Bitem

On esteu ubicats?

La nostra família disposa d’unes 60 hectàrees de conreu en diferents finques a la zona de Tortosa. Tenim una producció al voltant d’un milió de quilos entre taronges, mandarines, llimones i magranes.

Quines varietats de cítrics conreeu?

De taronja tenim les varietats Navelina, Navelate, Fukumoto, Lanelate, Valencialate i Navel Powel. La Navelina és de forma rodona i sense llavors, la pell té un color taronja intens i la polpa molt de gust, la trobem de novembre a març.

IMG_6290.JPG

La varietat Fukumoto té la pell fina i més vermella que la navelina, la trobem d’octubre a desembre.

La Navelate i la Lanelate són dues varietats molt semblants, sense llavors, molt sucoses i amb la pell fina de color taronja pàl·lid. Les trobem de febrer a maig.

La varietat Valencialate té alguna llavor i molt de suc, de sabor suau i de mida més petita són les que coneixem com la taronja de fer suc. La trobem de l’abril al juny.

Finca 8.jpg

La Navel Powl és rodona i d’excel·lent qualitat, de textura fina i color taronja intens. La trobem de l’abril al juny.

I per últim la varietat Sanguina és de mida petita, de pell fina i amb la polpa de color vermellós. La trobem de febrer a març.

IMG_2878.JPG

De mandarina tenim les varietats Mioro, Clemenules, Yosemite, Gold Nugget i Orthanique.

Les Mioro tenen una bona mida, sense llavors, dolces i de principi de temporada. La trobem d’octubre a novembre.

La varietat Clemenules és la més coneguda, pell fina, color taronja, fàcils de pelar, polpa sucosa, dolces i de bona qualitat. Les trobem de novembre a gener.

Finca 7.jpg

La Yosemite és una varietat que es pela molt fàcilment i que té un gust molt peculiar, és d’aquelles varietats que o t’agrada o no t’agrada, per fer suc és boníssima, però cal saber que té un gust més fort. La trobem de febrer a abril.

La Gold Nugget és una varietat gourmet; és dolça, sucosa, deliciosa… és mel! La trobem de febrer a març.

També tenim la varietat Orthanique, són les que costen més de pelar, doncs tenen una pell dura polpa taronja i sabor suau. Les trobem del febrer al maig.

lemon__93214-1460487700.jpg

De llimones en tenim dues varietats la Verna i l’Eureka. La Verna és ovalada i amb poca llavor. L’Eureka és perfecte per fer suc i té la pell més fina que la Verna. Les llimones en comparació amb les taronges i les mandarines fan fins a 3 o 4 floracions l’any, això fa que mai hi ha moltes llimones a l’arbre però sempre n’hi ha.

Quina dificultat té el cultiu de producte ecològic vers el convencional?

Principalment els quilos produïts. Tot és molt més manual quan treballes amb fruita ecològica; t’has d’acostumar a treballar amb herba, com que no utilitzes cap químic aquesta creix i per tant no es produeixen els mateixos quilos que en la producció convencional.

També en certa manera et permet innovar, com va ser el nostre cas, vam ser pioners en posar una malla anti herba que reté l’aigua a dins, això afavoreix la humitat del subsòl i evita que creixi l’herba sense utilitzar cap tipus de producte químic.

IMG_6300.JPG

Creus que el consumidor final aprecia el producte ecològic i de proximitat?

Sí, en el nostre cas ho valora i ho valora molt, és un valor afegit.

Quant temps passa des que es recull el fruit fins que arriba a casa del client?

Nosaltres podem estar collint la fruita dilluns al matí, dilluns a la tarda es porta a La Tavella i dimarts ja pot ser a casa del client… per tant en 24/48 h de l’arbre a casa. És acabat de collir i això es nota!

Com penses que evolucionarà el sector ecològic?

Crec que els petits productors ecològics han de seguir vetllant per oferir bon producte i han de seguir treballant a petita escala.

Per altra banda, la gent cada vegada consumirà més producte ecològic de proximitat, cada vegada som més conscients de la importància de consumir productes més bons per la nostra salut i que no perjudiquin el medi ambient.

Quina importància té per vosaltres col·laborar amb un projecte social com és La Tavella?

Nosaltres des del principi vam creure molt amb el projecte de La Tavella i sempre hem estat oberts a realitzar projectes amb vosaltres. Pensem que és molt important la tasca que feu i que cal defensar i apostar per la integració social de les persones amb discapacitat i malaltia mental per tenir una societat més inclusiva i justa.

Recorda que si vols rebre a casa qualsevol d’aquests productes pots fer la teva comanda a www.latavella.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *