Menja de manera sana i equilibrada amb el mètode del plat

El mètode del plat és una eina per poder dissenyar els nostres àpats de manera sana i equilibrada. És un mètode elaborat per la universitat de Harvard, el qual consisteix en dividir el plat dels nostres àpats principals, dinars i sopars, de manera molt fàcil i visual en verdures, farinacis i aliments proteics.

Aquests tres grups d’aliments cal acompanyar-los d’una beguda, es recomana beure aigua, i un postra, que serà fruita o un làctic.

Com ho fem?

Per portar a terme aquest mètode, només cal que dividim un plat estàndard de la següent manera:

  • 50% VERDURA – Al 50% del nostre plat hi col·locarem verdures (enciam, pebrot, ceba, tomàquet, porros, albergínia… sempre ecològics i de temporada). Cal cuinar-les i preparar-les de maneres diferents: amanides, bullides, al vapor, en forma de crema, al forn, a la planxa, saltejades… Evitant sempre els fregits i arrebossats.
  • 25% FARINACIS – Al 25% del nostre plat hi col·locarem cereals i derivats (arròs, quinoa, cuscús, pa integral, pasta integral…), llegums (cigrons, mongetes, llenties, pèsols…) o tubercles (patata, moniato…).
  • 25% ALIMENTS PROTEICS – Al 25% restant, hi col·locarem ous, carn, peix, tofu, seità o tempeh. Els cuinarem a la planxa, a la graella, al forn, al vapor… evitant sempre els fregits i arrebossats.

Sempre que es vulgui, es poden barrejar aquests tres grups i presentar al plat com a únic i complet; o bé separar els diferents grups i diferenciar entre un primer plat i un segon plat.

A més, recorda que és important incorporar entre els nostres aliments diaris els fruits secs i les espècies.

Exemples de plats

  • Crema de carbassa + sèpia amb pèsols
  • Espinacs amb panses i pinyons + torrada de pa integral + pollastre a la planxa
  • Amanida verda + cuscús amb verdures + lluç a la planxa
  • Espàrrecs verds a la brasa + saltejat de xampinyons + arròs blanc amb espècies + ou poché
  • Wok de quinoa amb verdures i gambes
  • Fideus d’arròs saltejats amb verdures i tofu
  • Amanida freda de llenties amb tonyina

2 Comments Add yours

  1. carlota ha dit:

    hola estic interessada en aixo del métode plat. em podeu donar més info? o no sé veure la. gràcies

Respon a latavella Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *