Els nostres productors: en Joan del Pla d’Urgell

En Joan ha dedicat tota la vida a treballar i estimar la terra, fa deu anys va decidir apostar per transformar els seus cultius i conrear-los d’una manera molt més en sintonia amb la seva manera de veure la vida i amb el que vol veure en el seu entorn, un cultiu ple de vida sense herbicides ni pesticides.

Com molt bé ens explica “si no estàs content amb com està anat tot, si creus que has de fer alguna cosa pel canvi climàtic doncs els pagesos hi tenim molt a fer, els aliments que fem no són els mateixos si els fem d’una manera o d’una altra.”

Fa 10 anys va començar a treballar amb un tipus d’agricultura que té en compte la vida i en aquell moment es va adonar que el que s’estava fent era imposar la nostra de vida, matar-ho tot i només deixant un sol cultiu viu i eliminar tot el que ens molesta. “Ara hi convisc. Aquí està la diferència i no és poca.” afirma.

Dels seus cultius destaca que “el producte que jo faig és un producte energèticament molt més viu, molt més fort, molt més saludable encara que una poma tractada sigui més bonica, allà no hi ha la vida que hi ha en una de les meves pomes. Jo he fet cultiu convencional i ecològic i es nota una gran diferència.”

Parlant amb en Joan es nota que estima la terra i tot el que fa i com molt bé ens explica darrere d’una de les seves pomes o peres hi ha feina, valors, estima, amor pel territori, pels arbres… i que la natura et retorna amb forma de fruit.

Els seus camps, situats al Pla d’Urgell al costat esquerre de la vall del riu corb, hi trobem 9 hectàrees de cultius de pera i 15 de pomes. En Joan, però, es coneix tots i cada un dels seus arbres i com molt bé ens diu se sap el número de carnet de cada un d’ells.

Cultiva peres de les varietats Conference o conferència, Abate Fetel, Williams, Ercolinis, Condesa i Comice. Pel que fa a les pomes hi trobem les varietats Golden, Granny Smith, Gala, Fuji i Story.

En Joan ens explica que el cultiu ecològic “necessita estar molt al damunt de les plantes i fer molta prevenció, cal avançar-se a qualsevol problema que pugui sorgir. Es tracta de preveure què pot passar i posar-hi remei abans que passi”

Cal doncs, cuidar molt bé les plantes perquè estiguin fortes i tinguin un bon sistema immunitari, i com molt bé ens comenta en Joan “és una mica com amb les persones, hem d’intentar alimentar-nos bé, estar sans i forts perquè quan estem sans és més difícil que ens posem malalts.”

El cultiu ecològic és un cultiu molt més difícil, ja que nosaltres no som els amos del terreny, nosaltres cuidem el terra i les plantes, però la natura a vegades decideix on posa el límit i si ens ofereix molta o poca collita.

En Joan té clar que “pel bé del planeta hem d’acabar cultivant exclusivament ecològic. Si volem seguir vivint en aquest planeta el sistema més estès actualment, no és viable.”

Per la seva part, té clar que ell vol cuidar la terra que estima i així ho farà fins que s’acabin els seus dies útils, com molt bé ens diu.

“Si la gent vol frenar el canvi climàtic, no només ha de deixar el cotxe una mica més aparcat, sinó que ha de menjar més sa i produir més sa, i intentar eliminar herbicides i pesticides dels nostres camps. Fer que la terra torni a estar viva” comenta.

En Joan, que col·labora amb la Tavella des del 2016, té un ferm compromís amb la societat i creu que és així com s’ha de treballar, “no s’ha de treballar només per fer diners, els diners són importants per poder viure i viure amb dignitat, però no han de ser el nostre objectiu.”

Acabem la nostra trobada amb un desig, que vosaltres, els que mengeu les pomes i peres d’en Joan trobeu en cada mossegada l’esforç, l’amor, la dignitat i l’energia que hi ha al darrere.

La Tavella amb els productors locals

4 Comments Add yours

 1. Pilar Miret Bonell ha dit:

  Molt bé Joan, un gran pagès, un excel.lent!!!!!!!! germà i una millor persona, gran amant de la natura, que ha cuidat sempre les petites coses que ha tingut entremans i ha anat sempre a l’arrel per fer-les cada vegada millor, i el que és més important, estimar-les més!!
  Una super abraçada!
  Pilar

 2. Rosa Maria Niubo Miret ha dit:

  Joan; moltes felicitats per la teva iniciativa que sumada a la d’aquesta gent això no fa mes que plasma la teva manera de ser i de fer.
  Una abracada de tot cor i moltíssima sort
  En aquest projecte
  Ojala serveixi de mirall per altra gent

 3. belen ha dit:

  que alegría poder conocer a los productores/as de cada uno de las frutas y verduras que ofrecen. Me encanta que haya ésta comunicación con los consumidores. Gracias

  1. latavella ha dit:

   ¡Gracias a ti Belén por tus palabras! 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *