La mongeta del ganxet

Donem la benvinguda a un nou producte de proximitat! Una mongeta única al món! Incorporem la mongeta del ganxet del Vallès Oriental!

Aquesta varietat típica del Vallès i el Maresme té la llavor en forma de ganxo, i és molt apreciada culinàriament, i és que a més de tots els beneficis dels llegums, té un gust suau i cremós que la fa absolutament irresistible.

Avui parlem amb en Marçal el nostre productor de confiança que ens ha explicat tot el procés per cultivar-la.

La preparació per poder cultivar la mongeta del ganxet, com molt bé ens explica en Marçal, ja comença ara a l’hivern. Aprofiten aquesta estació per tallar les canyes i deixar-les a punt per poder-les utilitzar quan les mongeteres comencin a créixer.

Durant la primera quinzena de juliol sembren les mongetes als camps de cultiu, llavors toca regar i veure com de mica en mica les mongetes comencen a créixer, quan ja han despuntat una mica, toca posar les canyes per on les mongetes aniran enfilant-se i creixent.

Cap al novembre, quan la planta ja es comença a assecar, la seguen i la deixen assecant-se entre 10 i 15 dies més al camp, depenent una mica del bon temps que faci. Aquest és un moment molt delicat i el de més patiment pels qui la cultiven, ens comenta en Marçal, i és que és un moment on la mongeta encara és verda i una petita glaçada pot fer que perdis tota la collita. És un moment en què cal estar molt atén als possibles canvis de temps per prendre les decisions en el moment just.

Per altra banda, “si ja és seca i plou uns quants dies seguits totes les mongetes queden tacades i això fa que tot i ser igual de bones estiguin molt menys valorades” ens explica en Marçal.

Si tot va bé, un cop seques les plantes, se separen de les canyes i es posen les mongeteres a una màquina de batre que separa i deixa la grana neta.

Les mongetes es porten a una cooperativa on es fa la tria, es congelen per evitar el corc de les mongetes i on s’envasen amb un packaging totalment compostable. I d’aquí ja van directe a les vostres cistelles!

Si us heu quedat amb ganes de tastar-les, afegiu-les a la vostra comanda! La trobareu en format de 500 g i d’1 kg!

La Tavella amb els productors locals!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *