Aurora del Camp és un projecte d’agricultura ecològica fundat l’any 2010. Està ubicat al Baix Maresme, exactament al poble del Masnou. S’especialitzen en productes d’horta de temporada i aposten per una distribució local. A dia d’avui, és un dels principals productors de La Tavella.
Avui parlem amb en Gilad, i ens fa cinc cèntims de l’evolució del seu projecte, sobre les seves collites i productes i sobre els beneficis que té apostar per projectes d’aquest caire.
1. Quants anys fa que vas començar en el teu projecte ecològic? Com ha evolucionat?
Nosaltres vam començar fa onze anys amb el Projecte d’Aurora del Camp amb l’objectiu de servir directament a clients i famílies a la ciutat barcelonesa. Aquest any hem anat cultivant més i millor i concentrant-nos molt en el que és la vida del sòl, és a dir la terra d’on cultivem intentant ser cada vegada més ecològics. La nostra evolució es basa bàsicament en cada cop apropar-nos sempre al client final i proveïdor i sobretot, treballant amb altres projectes de menjar local i ecològic que són afins de nosaltres.
2. Quin és el principal motiu d’emprendre aquest projecte?
Va començar per un amor a la natura i un voler fer les coses com creiem que s’havien de fer. Produir de la manera més ecològica possible, integrar la natura d’alguna manera a l’agricultura i buscant el camí perquè l’agricultura fos un aliat amb la natura i no un enemic. I això, ens va inspirar una manera de treballar amb la natura i també de viure, de tenir un sou digne i unes relacions humanes també honestes.
3. Què és el que cultiveu?
Cultivem 35 tipus d’hortalisses, unes 150 varietats aproximadament i quelcom de fruita com síndria, meló i nespres. Cultivem durant tot l’any, perquè en tenir un clima molt privilegiat què és el del maresme, no gela mai així que tenim aquesta sort que ens permet cultivar tot l’any. El limitant per nosaltres és la temperatura i les hores de la llum, això fa que puguem produir més o menys durant l’època.
4. Des de quan va començar la relació amb La Tavella?
Fa aproximadament uns cinc anys, quan un altre proveïdor de La Tavella ens va demanar consells sobre la seva plantació (del seu projecte) i ens va presentar a La Tavella i des d’aleshores va haver-hi una sinergia. La Tavella té una manera de treballar amb els proveïdors que penso que és una de les millors maneres que pot haver-hi; relació directa, molt de tu a tu, molta empatia i entesa per les dues bandes.
5. Per què creus que hi ha aquesta bona entesa per part de les dues bandes?
Doncs perquè nosaltres entenem el que necessita La Tavella igual que la tavella entén les nostres necessitats, inquietuds, desitjos… Aleshores, hem trobat aquesta sinergia que jo trobo molt bonica amb els treballadors de La Tavella i espero que també amb els clients encara que no tenim gaire contacte. Considero que és un projecte molt afí a nosaltres, i nosaltres també amb ells.
6. Què els hi diries a les persones que no aposten pel producte ecològic i de proximitat?
Jo crec que és un simple pensament de “En quin món vols viure? Vols viure en un món on el menjar està carregat de nutrients i contribueix a una natura més sana o vols comprar menjar carregat de tòxics, i ser conscients del que fan aquests tòxics al teu cos i al teu entorn?”
L’agricultura ecològica local té el benefici de pensar també amb la petjada del transport, les persones i l’economia local.
Evidentment, aquesta zona on estem nosaltres no és la zona més agrícola del món, no tenim camps molts grans, és difícil mecanitzar… però formem part del mosaic humà, de les comarques i províncies on estem i l’agricultura a petita escala. I penso que recolzar aquest tipus de projectes d’agricultura és pensar en el teu futur, en el dels teus fills i en el del planeta.
7. I per últim, què és el que més t’agrada de la teva feina?
El que més m’agrada és veure tot el cicle (des de posar la llavor fins a menjar). També veure que els altres senten goig d’aquest menjar que nosaltres cultivem amb tot l’amor. Al final és un projecte que requereix molt temps, molt d’esforç i treball i veure com es valora i com cada cop hi ha més persones apostant per aquests projectes, també m’agrada molt.