El tomàquet, l’estrella de l’estiu!

L’estiu és temps per gaudir dels tomàquets! Les bones temperatures fan que puguem gaudir d’aquesta hortalissa carregada de gust i color! I és que no hi ha res més bo que un bon tomàquet ecològic amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra! Absolutament deliciós.

Pensant amb la gastronomia catalana ens sembla impossible pensar que no es tracti d’una hortalissa autòctona de la zona, el cert és que el seu origen és americà, més específicament les primeres espècies de tomàquet salvatge descrites les trobem en la cultura asteca.

Els primers tomàquets van arribar amb el descobriment per part dels europeus del continent americà. Els primers tomàquets eren de color groc i el seu consum es va estendre molt a poc a poc, ja que hi havia una altra planta que si assemblava i que era tòxica. De mica en mica però el tomàquet va anar agafant adeptes sobretot a Itàlia i es va anar estenent per tota la Mediterrània.

El tomàquet a Catalunya es va començar a conrear al segle XVIII al Maresme i al delta del Llobregat i va ser en aquest segle quan al pa amb oli se li va afegir el tomàquet i va néixer un dels plats més tradicionals de Catalunya el pa amb tomàquet.

El cultiu del tomàquet ha evolucionat molt i avui en dia en podem trobar moltíssimes varietats: d’amanir, xerri, pera, kumato, cor de bou, rebel·lió, raff, del pebrot, de Montserrat, etc.

Propietats nutricionals

El tomàquet ens aporta fibra, minerals com el potassi, el fòsfor i el magnesi i les vitamines C i E entre d’altres. També és ric en licopè, pigment vegetal que porta el color vermell a aquesta hortalissa.

El tomàquet ens ajuda a millorar la circulació, protegeix la vista, cuida la pell, evita l’estrenyiment, té un important efecte anticancerigen sobretot en ronyó, pròstata i pulmons, redueix els nivells de colesterols i evita malalties cardiovasculars, així com l’expulsió de toxines.

A la cuina

A la cuina el tomàquet ens ofereix moltes possibilitats i és que en podem menjar amb un simple i deliciós pa amb tomàquet, cru amb orenga i un bon raig d’oli o en amanides, gaspatxos, etc. I fins i tot al forn donant un toc als nostres plats. La veritat que el tomàquet és una hortalissa indispensable a la cuina i és que queda perfecte també per condimentar tota classe de plats en forma de salsa per exemple.

A La Tavella actualment tomàquet d’amanir ecològic, tomàquet d’amanir varietat local ecològic i tomàquet xerri eco del Maresme.

2 Comments Add yours

  1. Montserrat Marimón Closa ha dit:

    M’encanta el tomàquet, no falta mai a la nostra taula , amb amanida , fet amb suc, un raig d’oli ,talladet a trossets petits amb advocat està boníssim, amb seva i pebrot tallat ven raig d’oli, un raig de vinagre i una mica de sal ,a.la nevera fresquet, és el famós “trampo” de Mallorca.

    1. latavella ha dit:

      Sona deliciós Montserrat! Ara és el millor temps per gaudir-ne!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *