Crucíferes. Què són i beneficis

Moltes vegades hem sentit a parlar de les crucíferes o brassicas; però, què són, quins beneficis ens aporten i com s’han de cuinar? Avui t’ho expliquem tot!!!

Què són?

Les crucíferes són unes verdures que podem degustar a la temporada d’hivern, ens aporten grans beneficis nutricionals i són les verdures que reuneixen més substàncies fotoquímiques terapèutiques.

Dins d’aquesta família podem trobar: el bròquilel bròcoliel bròquil romanescola col Kale, el Pak Choi o bleda xinesala colla coliflor, etc.

Quins beneficis ens aporten?

  • Font de vitamina C, un antioxidant molt poderós
  • Font de vitamina A, un protector natural de la vista i la pell
  • Fibra, imprescindible per tenir una bona salut intestinal
  • Calci, essencial pels nostres ossos

A més, tenen propietats anticancerigenes, antioxidants, depuratives, antibacterianes i antiinflamatòries entre d’altres.

Com s’han de cuinar?

Abans de cuinar-les cal seleccionar unes bones crucíferes, al ser vegetals que creixen en contacte directe amb el terra, fa que concentrin gran quantitat de pesticides, per tant, és molt important que siguin ecològics.

També és important que siguin fresques, ja que si són congelades o cuites poden haver perdut part dels nutrients i les seves propietats pel camí.

No s’ha de combinar dos tipus de crucíferes en un mateix àpat, ja que ens provocarien gasos.

EL BRÒQUIL, EL BRÒCOLI I EL BRÒQUIL ROMANESCO

bròquil verd

Bròquil

bròquil romanesco

Bròquil romanesco

bròcoli

Bròcoli

Les crucíferes verdes cal cuinar-les molt poc per tal de mantenir al màxim la clorofil·la i les seves propietats. Tot i que, també es poden bullir, us recomanem coure’ls al vapor no superant els 7 minuts de cocció per evitar la pèrdua de nutrients.

LA COL KALE I EL PAK CHOI O BLEDA XINESA

Kale.jpg

Col Kale

pak choi

Pak Choi o bleda xinesa

La col Kale queda boníssima cuinada en forma de xips i el pak choi o bleda xinesa és perfecte per preparar aperitius embolcallats o amanides. Es poden escaldar, cuinar al vapor o saltejar.

LA COL

col rizada

Col

La col la podeu bullir amb poca aigua, cuinar al vapor o saltejar-la amb una mica d’oli. Bullida amb patates i un raig d’oli d’oliva verge extra és boníssima.

LA COLIFLOR

coliflor

Coliflor

La coliflor admet tot tipus de coccions, la pots incorporar a les sopes o als brous.

2 Comments Add yours

  1. Teresa ha dit:

    Gràcies !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *