Què indica el codi que hi ha a la closca dels ous?

Segur que més d’una vegada t’has preguntat què significa el codi que trobes imprès a la closca dels nostres ous. Doncs avui t’ho expliquem!

El primer dígit que trobes imprès a la closca ens indica la forma en què han estat criades les gallines ponedores.

En els nostres ous hi trobaràs sempre el número 0, aquesta xifra identifica els ous com a provinents d’una granja de producció ecològica.

CODI 0 – Ou de producció ecològica

Són ous de gallines que viuen en llibertat, a l’aire lliure i s’alimenten només de pinsos a base de cereals ecològics; no s’ha utilitzat hormones ni antibiòtics. A l’envàs hi trobaràs el segell del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica en el cas de Catalunya.

Són els de millor qualitat i sabor, i els més respectuosos amb els drets dels animals i el medi ambient.

CODI 1 – ou de gallines camperes

Són ous de gallines criades en granges o naus amb accés a l’exterior. L’alimentació no prové de cereals ecològics.

CODI 2 – ou de gallines a terra

Són ous que provenen de gallines criades dins de granges o naus sense accés a l’exterior.

CODI 3 – ou de gallines en gàbia

Són ous de gallines que han estat criades en gàbies.

A part del sistema de producció, en el codi també hi trobaràs lletres, que ens indiquen el país d’origen. En el nostre cas, el codi ES.

Seguidament, hi trobaràs dues xifres, les quals ens indiquen la província de producció:

  • 08 per Barcelona
  • 43 per Tarragona
  • 17 per Girona
  • 25 per Lleida

Les tres xifres següents ens indiquen la població on es troba la granja on s’han criat les gallines ponedores.

I les xifres següents ens indica el codi identificatiu de la granja on s’han post els ous.

Aquesta codificació permet tenir la traçabilitat de l’ou des de la granja.

A més, dels codis, a l’envàs hi trobaràs indicada la categoria. Existeixen dues categories la A i la B.

La categoria A ens indica que els ous són frescos i que per tant no han estat conservats en cambres frigorífiques abans de la seva venda. Un cop a casa, sí que és important conservar-los a la nevera per allargar la vida útil.

Recorda que és important consumir productes ecològics i de proximitat, no només pel gust i les proteïnes que ens aporten, sinó també per reduir l’impacte ambiental.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *