Els sabors de l’estiu

Estem en plena canícula, la calor ens atabala, només ens vénen de gust líquids, fruites, amanides, gelats, aliments freds. Però pot el nostre cos sentir-se vital, amb energia, ànims, ganes de viure, fer esport, viatjar… amb aquesta alimentació tan lleugera, que a la llarga ens omplirà d’excés de líquid i crearà una deficiència energètica?

Necessitem alimentar-nos en totes les estacions de l’any amb aliments que ens reforcin, nodreixin i ens aportin la vitalitat que necessitem diàriament, per descomptat tenint en compte l’estació en què ens trobem, tant exteriorment, com el més important, interiorment.

Alguns suggeriments pràctic per l’estiu

(tant si ens quedem a casa o anem de vacances)

  • TENIR LA NEVERA PLENA – Disposar d’una bona varietat de verdures, amanides i fruites.
  • DISPOSAR D’UN REBOST PROVEÏT DE: cereals integrals, pasta, proteïnes vegetals, llegums cuits, llavors, fruita seca, algues, herbes aromàtiques fresques i seques, oli, condiments naturals (mostassa….), olives, endolcidors naturals, llet de cereals o fruits secs (arròs, quinoa, ametlles, avellanes….).
  • PLANIFICAR EL DIA ANTERIOR.
  • CUINAR QUAN NO FA TANTA CALOR. Si esperem al moment de tenir gana, sempre coincidirà amb la calor més intensa del dia. Amb la qual cosa la decisió de menjar només amanides i fruites és gairebé instantània. Si ens organitzem, podem preparar el dia anterior alguns plats: crema freda de verdures, un cereal o pasta per integrar-ho en una amanida, un paté, una quiche de tofu, una macedònia, gelatina  o mousse de fruites, fer ja l’amaniment o salsa, fins i tot deixar rentades les verdures que utilitzarem.
  • CUINA SIMPLE, PERÒ AMB VARIETAT.
  • ESTILS DE COCCIÓ LLEUGERS. Podem optar per estils de cocció lleugers, però no tot cru. Alguns d’ells: vapor, bullits, cruixents, saltejats ràpids, cremes, planxa, escaldats, etc.

Menjars a l’aire lliure

Que bé poder gaudir de l’estiu! Poder sortir a l’aire lliure, fer esport, excursions, relaxar-nos al sol, o simplement tombar-nos en una hamaca sota un pi. Canviar el ritme d’activitats diàries i també la nostra manera de menjar. Tot es posa millor quan estem en plena naturalesa, és un regal que cal aprofitar.

Menjar a l’aire lliure ens alegra a tots, hi ha moltes ocasions (pícnics, barbacoes, esmorzars, berenars, sopars, festes, revetlles, o portar-nos menjar a la platja, al camp, etc.) encara que el seu punt comú sempre serà: crear plats ràpids, amb color, sabor, textures cruixents, que ens refresquin, ens nodreixin, sense crear pesadesa i que ens donin l’energia necessària per seguir el nostre ritme d’activitats, generant alegria, obertura, dinamisme i flexibilitat.

Hi ha plats o receptes que són fàcils de traslladar i de menjar per a pícnics com:

  • VARIETAT DE PATÉS CASOLANS (de cigrons, llenties, tonyina, sardines, alvocat, remolatxa, xampinyons, olives, pebrot vermell, tofu i nous, etc.)
  • QUICHES DE TOFU (amb espàrrecs i blat de moro; de xampinyons i anacards; de carbassó i porros; de ceba, pastanaga i nous; de pebrot vermell i olives, etc.)
  • CROQUETES o HAMBURGUESES (de cereals, llegums, peix, tofu, tempeh o seitan)
  • ENTREPANS amb diferents pans (chapatapittas, coques mexicanes, crepes, etc.). Podem portar diferents ingredients i deixar que els comensals es facin els seus farciments preferits: amb formatge de tofu, patés, peix fumat, hamburgueses, olives, alvocat, tofu a la planxa, fumat, seità, etc. acompanyats d’enciam, pastanaga rallada, varietat de germinats, cogombre, etc.
  • TOTA CLASSE D’AMANIDES. Podem preparar una amanida amb cereals integrals o pasta, i una altra amb tota classe d’amanides amb color i de textura cruixent. L’important a recordar és no amanir-les a casa. Portar l’amaniment per separat.
  • PIZZES CASOLANES.
  • LES BARBACOES, sempre són un èxit, en totes les edats. Hi ha alguna cosa especial que uneix al grup a l’hora de preparar una barbacoa, i encara més el moment d’assaborir-la. No és necessari pensar en carns, també els vegetarians podem assaborir barbacoes suculentes amb: blat de moro, tomàquets, xampinyons, carbassons, cebes tendres, remolatxa cuita, etc. alternades en les broquetes amb proteïnes vegetals com: tofu, tempeh, seità. O podem també utilitzar varietats de peix.
  • VERDURES A la BRASA. També podem fer verdures a la brasa, sense necessitat de complicar-nos la vida amb les broquetes, així podríem ampliar la llista per utilitzar: espàrrecs, endívies, etc. o altres verdures. Totes elles per descomptat, tant a la brasa com en broquetes, regades abans de la cocció amb un bon amaniment (oli d’oliva, suc de gingebre fresc o mostassa, vinagre d’arròs, suc concentrat de poma, i herbes aromàtiques al gust).
  • POSTRES: Cal no oblidar-los. Pot ser una bona macedònia de fruites, o una mousse ja preparada a casa, com un pastís de fruites fàcil de traslladar i menjar. Si desitgem alguna cosa cruixent, per complementar la fruita estiuenca, podem fer un crocant de fruita seca i llavors o portar-nos unes postres de músic (varietat de fruits i fruits secs).
  • SUCS: També no cal oblidar els sucs frescos, per complementar una taula saludable i sana.

Cuina per a les vacances

Depèn clar d’on decidim anar de vacances. L’important és enrecordar-nos diàriament de les necessitats del nostre cos i del seu equilibri (carbohidrats, proteïna, minerals, varietat de verdures, greixos de bona qualitat, fibra, enzims).

Anem on anem sempre podem optar per amanides, plats de pasta o arròs, peix… En comptes d’escollir plats amb greixos saturats, amb excessos de fregits i postres amb gran quantitat de calories i sucres refinats. L’opció és nostra!

Si viatgem d’un lloc a un altre, podem complementar el menjar en restaurants, amb aliments que es poden trobar en qualsevol supermercat (per preparar-nos entrepans amb: pa alemany, llaunes de sardines, patés vegetals, enciams, cogombre, etc.), fruits secs (ametlles, avellanes, etc.) també ens aportessin proteïna de bona qualitat energètica.

Si anem a un lloc determinat (hotel, creuer, etc.), podem ja comunicar les nostres preferències per endavant. O podem optar per càmping, apartaments, on podrem amb tranquil·litat menjar el que desitgem i quan ho desitgem.

Efecte energètic

Si en els mesos estiuencs, la nostra alimentació es basa fonamentalment de proteïnes animals, grasses i olis saturats (energia i efecte pesat, vibració lenta, generen excés de calor interna), en arribar el bon temps, ens sentirem irresistiblement atrets per la seva energia oposada,  per un excés de líquids, sucre, gelats, begudes fredes i ensucrades, alcohol, estimulants i excessos de fruites tropicals. Tots aquests extrems ens faran perdre l’alcalinitat que la nostra sang requereix pel seu òptim funcionament.

Anem doncs a gaudir de l’estiu i a recordar-nos que les vacances són per a tota la família! Incloses les mares! Podemos començar al moment del descans vacacional perquè els nostres fills aprenguin a ajudar-nos o fins i tot ens sorprenguin amb algun menjar ràpid, fet totalment per ells.

Això depèn exclusivament de nosaltres. Si valorem l’art de cuinar, com a font de salut i harmonia interior, també els nostres fills ho valoraran i gaudiran. Si pensem que és una “obligació” ells també ho rebutjaran.

 

US DESITJO UNES BONES VACANCES!

Una article de: Montse Bradford, experta en nutrició Natural i Energética.
Escriptora i terapeuta de psicologia Transpersonal i Vibracional. Imparteix seminaris per tota Europa. Guardonada amb el PREMI VERD 2008, per la seva trajectòria professional a favor de l’alimentació responsable i desenvolupament sostenible. http://www.montsebradford.es

T’agradaria aprofundir sobre el tema, apunta’t als cursos de formació de la Montse Bradford aquí

 

Foto de Mariana Medvedeva on Unsplash

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *