Si sou dels que espereu l’hivern amb candeletes per poder degustar aquesta apreciada hortalissa, tenim una bona notícia!!! Ja tenim els primers calçots de la temporada!!! Avui t’expliquem tot el que has de saber per fer una calçotada 10!
Escollir uns bons calçots
Com sempre el més important per fer un bon plat és tenir una bona matèria primera. Això ho tens fàcil, a La Tavella tenim uns calçots ecològics deliciosos que provenen d’un petit productor del Maresme. Són frescos i gustosos i amb 24 h els pots tenir a casa!
Calçots a flama viva
Abans de posar els calçots el foc, cal escurçar-ne les fulles més llargues i tallar un tros les arrels. Un cop preparats ja els podem posar a les graelles, abans però és important haver aconseguit un bon foc amb flama viva.
Quan els calçots es vegin torrats i comencin a treure aigua voldrà dir que ja estan cuits, els traurem de les brases i els embolicarem amb paper de diari, que ens ajudarà a mantenir l’escalfor.
La salsa
La salsa és un dels ingredients clau perquè la nostra calçotada sigui un èxit! Com fer-la? T’ho expliquem més avall!
Calçotaires pitets a punt!
Arriba la millor part! Ja podem degustar els nostres calçots. La tradició diu que els calçots cal menjar-los a peu dret! Agafarem el calçot amb una mà per les fulles verdes, i amb l’altra, agafarem la part de l’arrel del calçot, que premerem amb suavitat cap avall i farà que el calçot ens quedi perfectament pelat. Suquem el calçot a la salsa sense vergonya, alçarem el braç amb el calçot i cap a dins! Bon profit!!
Pots acompanyar la teva calçotada amb la típica graellada de carn (xai, patates, mongetes, botifarra..) o bé amb tot tipus de verdures a la brasa (patates al caliu, carxofes, pebrot…), un bon vi i una crema catalana casolana de postres.
Recepta de salsa per calçots
Què necessitem?
- Mitja cabeça d’alls escalivats
- 6 tomàquets escalivats
- 2 pebrots del romesco escalivats o nyora
- Mitja culleradeta de pebre vermell dolç
- 15 g d’ametlles torrades
- 15 g d’avellanes torrades
- Vinagre
- Oli
- Sal
- Pebre
Com ho preparem?
- Posem en una batedora els tomàquets sense pell ni llavors, els alls pelats, els pebrots escalivats esmicolats o la nyora, les ametlles i les avellanes i el pebre vermell.
- Ho Triturem tot i hi anem incorporant l’oli, el vinagre, la sal i el pebre.
Variacions:
- Els alls i els tomàquets es poden fregir en comptes d’escalivar.
- S’hi pot afegir una punta d’all cru.
- S’hi pot afegir un bitxo.
- Es pot fer amb ametlla o avellana sola.