Arriba el Nadal i moltes vegades ve acompanyat d’excessos: massa menjar, un munt de regals innecessaris i una llarga llista de situacions poc sostenibles. I la pregunta que molts us deveu fer és: és possible passar un Nadal d’una manera més sostenible? Et donem sis consells per aconseguir-ho!
1. Menja productes ecològics i de proximitat. Si alguna cosa és important durant les festes, són els àpats. Aposta pels aliments ecològics, frescos, locals i de temporada, són els que menor impacte tenen en el medi ambient, donen suport a l’economia local i els que ens ajudaran a tenir uns plats amb gust i més sans.
2. Evita el malbaratament alimentari. Revisa les quantitats de menjar per evitar que sobrin grans quantitats d’aliments i que aquests acabin a la brossa; o bé anima als teus convidats a portar carmanyoles per poder repartir tot el que sobri. També pots aprofitar el que hagi sobrat per fer receptes d’aprofitament (croquetes, empanades, canelons…) o bé omplir el congelador.
3. No utilitzis plats, coberts o gots d’un sol ús. Rentar els utensilis utilitzats sempre serà més sostenible, sobretot si utilitzem sabó ecològic, que utilitzat parament d’un sol ús; el qual necessita més aigua per ser fabricat que el que gastem en rentar-lo, a més de generar un residu totalment innecessari amb tot el procés de reciclatge posterior (si és que es pot reciclar) que suposa.
4. Reflexiona abans de comprar. Durant el Nadal ens tornem una mica bojos i ens posem a comprar regals sense reflexionar massa sobre l’impacte de comprar un producte i no un altre. L’origen del producte, els materials amb què ha estat fabricat, les condicions laborals o els quilometres que aquest ha hagut de recórrer per arribar a les nostres llars són factors importants a tenir en compte. Val la pena apostar per regals sostenibles, útils, didàctics, resistent i de proximitat.
5. Regala experiències o productes ecològics. Si tens dubtes de què regalar, perquè no regalar una experiència? O una cistella amb productes ecològics de proximitat? En el nostre entorn més proper hi ha moltes coses per fer i descobrir, aposta per experiències amb valor afegit o bé regala productes ecològics, perquè no fer una cistella de fruita i verdura de proximitat? O algun producte de cosmètica natural? Regalar salut sempre és una molt bona opció!
6. Embolica amb paper reciclat o amb caixes reutilitzables. Perquè comprar paper totalment innecessari quan podem aprofitar el paper de diaris, revistes… per embolicar els regals? També pots aprofitar caixes de cartró o de fusta que tinguin un segon ús; o fins i tot embolicar amb tela, per exemple, si regales uns motlles de cuina perquè no embolicar-los amb un davantal que també formi part del regal?
Esperem que els nostres consells t’ajudin a passar una Nadal ni que sigui una mica més sostenible que l’anterior! Et desitgem unes Festes sostenibles, plenes de salut i bons aliments!