Avui en dia tenim un bombardeig d’opcions: dietes, dejunis, informacions a les xarxes i impacte mediàtic, que ens porten d’un costat cap a un altre, provant moltes formes de menjar, gastant-nos molts diners i sense arribar a cap lloc en concret.
El més important, per fer un canvi profund que ens porti cap a l’equilibri interior, és començar amb molta humilitat i simplicitat, utilitzant principalment aliments d’origen vegetal, els quals estan plens de VIDA i ENERGIA.
Per descomptat, sense esmentar que siguin de cultiu ecològic, lliures de pesticides, additius, colorants, etc. Aquest seria el primer pas, utilitzar aliments ecològics de gran qualitat. Encara que molts es queden estancats en aquest primer pas, sense entendre realment el que significa una alimentació sana, fins que al cap d’uns mesos diuen que no funciona, perquè tenen mancances i se senten febles.
Aquest primer pas, diríem que és el 15% de l’èxit en una alimentació natural i sana. Encara ens queda per explorar el 85% basat en la part del coneixement energètic.
- Entendre l’efecte dels aliments que utilitzem. Tot és energia, tot és vibració. Cada aliment ens produeix una reacció diferent.
- Aprendre l’energia dels estils de cocció, com usar-los per crear l’efecte desitjat.
- Conèixer les combinacions d’aliments, no de manera “sensorial” sinó de forma “energètica” ajudant-nos a restablir la nostra salut.
- Crear “alquímia” en la nostra cuina, és un art poc conegut.
- Dissenyar un pla d’alimentació d’acord amb les necessitats personals de cada individu. Tots som diferents i tenim diferents necessitats.
En aquest segon pas (85% restant) hem d’aprendre a crear alquímia a la nostra cuina, per obtenir els efectes que els nostres cossos necessiten (físic, mental, emocional). Molta gent es queda fanàticament estancada a menjar aquests ingredients naturals, de forma rígida, mecànica, o de forma sensorial i emocional però sense entendre l’energia.
Per descomptat, aquests aliments naturals basats en cereals integrals, llegums, proteïnes vegetals, verdures del mar, verdures de terra, llavors, fruita seca, fruita fresca local i estacional, herbes aromàtiques i condiments naturals són els ingredients adequats, però cal aprendre molt més!
Molts, usen un excés de cereals. La vida no és menjar cereal, el nostre cos, per descomptat, necessita carbohidrats de bona qualitat per a una energia estable i duradora, però no abusant d’ells. I s’abusa de cereals, perquè no saben cuinar la proteïna vegetal de manera suculenta, deliciosa, amb efecte revitalitzant.
Per exemple, quan es cuinen llenties sense la part energètica, aquestes no ens produeixen l’efecte desitjat (calor, potència, remineralizació, reforçar, força, satisfacció) llavors encara tenim gana, hi ha manca energètica i recorrem a prendre més i més cereal.
Abusem d’un consum excessiu de cereal, produint-nos tensió, contracció del sistema digestiu, no podem absorbir bé el que mengem i molts altres més efectes de naturalesa contractiva, rígida i que produeixen tensió.
I com a la vida, tot són onades, al sentir-nos tensos, arriba el moment que categòricament diem que el problema són els cereals, i els eliminem tots! Quedant-nos amb carbohidrats fofos com les patates, la pasta o el pa, que NO ens aportaran energia estable al llarg del dia.
Immediatament, la nostra proteïna canvia a proteïna animal, ja que els carbohidrats fofos no ens aporten la vitalitat que necessitem, tornant potser, al consum de proteïnes d’origen animal que acidifiquen la sang i produeixen perduda de flora intestinal.
En prendre les proteïnes animals, això ens porta directament i energèticament a desitjar de nou el consum de dolç refinat (sucre, xocolata, etc.) en tenir fluctuacions de nivells de sucre en sang i poca energia estable. I aquí tenim de nou la roda d’efectes extrems amb una creació d’un pH àcid de la sang i desmineralització, afeblint sistema nerviós, ossos, ronyons, etc.
Per on començar? És molt senzill, sabent cuinar i preparar les proteïnes vegetals perquè ens aportin l’energia, la vitalitat i la satisfacció sensorial que necessitem. Ja que també vivim en un món sensorial, el menjar es relaciona amb les emocions.
Vivim actualment en una societat carnívora, hem menjat molta proteïna animal en el passat, i ara no podem canviar a només menjar una sopa de llenties com a la nostra aportació de proteïna. Molts ho fan i comença la roda, es senten insatisfets, pal·liant-ho amb un excés de cereal, etc.
Així veiem que el principi i la fi d’aquest desequilibri és aprendre a cuinar de forma energètica i sensorial la proteïna vegetal. Perquè tots els nostres cossos, el físic, l’emocional i el mental es trobin satisfets amb la qualitat i la quantitat d’aquesta proteïna vegetal.
També un aspecte que no “es reconeix”, encara que “es desitja”, és el factor dolçor a cada àpat. En l’àmbit popular, la dolçor es menja com a postres, després d’un menjar emmascarat amb sabors extrems (sal, oli, pebre, vinagre…) menys la dolçor natural. Es recórrer al dolç de postres ensucrades, amb endolcidors d’efecte ràpid i desmineralizants.
La dolçor natural de verdures d’arrel i rodones, en coccions llargues, és un complement indispensable a les proteïnes d’origen vegetal cuinades de forma suculenta i energètica.
Aquest dolçor actua de forma relaxant, nodrint el nostre estómac, melsa i pàncrees, òrgans del plexe solar, que estan molt vinculats a les nostres emocions. Tot és un equilibri, tot es complementa. És important, entendre com menjar, què és el que el nostre cos necessita per sentir-se energètic i sa.
I l’últim punt a reflexionar, potser el més important, és entendre que com a éssers humans, com a éssers de llum amb un cos físic, necessitem a poc a poc anar pujant de vibració, alimentar-nos amb ingredients vius que tinguin més llum, més vida. Que ens aportin serenitat i no agressivitat, pau interior i no soroll exterior i emocions viscerals intenses… I sabem molt bé, que no ens ho aporten les proteïnes animals.
Hem d’anar canviant a poc a poc, cap al consum dels aliments del regne vegetal, però sabent-los cuinar de forma energètica, perquè ens aportin els efectes que necessitem, i seguir pel camí de la vida, aprenent, flexibles, oberts, escoltant el nostre cor amb serenitat i claredat. Connectant cada vegada amb més profunditat amb el nostre Ésser de Llum que és l’únic que ens pot guiar cap a la nostra veritable FELICITAT i PAU INTERIOR.
Una article de: Montse Bradford, experta en nutrició Natural i Energética.
Escriptora i terapeuta de psicologia Transpersonal i Vibracional. Imparteix seminaris per tota Europa. Guardonada amb el PREMI VERD 2008, per la seva trajectòria professional a favor de l’alimentació responsable i desenvolupament sostenible. www.montsebradford.es